Cikkek

A kutyák valóban csak fekete-fehérben látnak?

Az állatorvosok eddig úgy vélték, hogy a kutyák csak fekete-fehérben látnak, ám a legújabb kutatások arra utalnak, hogy van némi színlátásuk – még ha nem is olyan élénk, mint az embereké. Mint kiderült, az emberek fotoreceptor sejtjeinek (ez a szem azon része, amely a színérzékelésért felelős) csupán 20%-ával rendelkeznek a kutyák.

A kutyák valóban csak fekete-fehérben látnak?

Bár a kutyákat nyilván nem kérhetjük arra, hogy szemvizsgálati kártyákat olvassanak, vagy színeket azonosítsanak, a viselkedési tesztek arra engednek következtetni, hogy a kutyák sárga és kék árnyalatokban látnak, míg a zöld és a piros közötti tartományt nem képesek befogadni. Más szóval a kutyák alapvetően sárgának, kéknek és szürkének látják a világ színeit.

Ennek ismeretében kifejezetten szórakoztató a tény, hogy manapság a legnépszerűbb szín a kutyajátékok körében a piros és a „biztonsági” narancssárga. Ezzel az a gond, hogy a kutyáknak nehéz felismerni a pirost, és azt nagyon sötét barnásszürkének, vagy akár feketének látják. Szóval ha a kutyád elszalad az elhajított játék mellett, az nem biztos, hogy a makacssága miatt van. Csak nehezen tudja a játékot megkülönböztetni a fű zöldjétől.

A kutyák éleslátása szintén kevésbé fejlett, mint a miénk – bizonyos szakértők szerint az emberi éleslátásnak csupán 20-40%-át birtokolják. Ez azt jelenti, hogy egy tárgy, amit az ember tisztán lát, azonos távolságból homályos a kutya számára. Másfelől viszont a kutyák sokkal jobban látnak a sötétben, és a mozgást is könnyebben érzékelik, mint mi – ez a képesség jól jött nekik a vadonban, amikor az éjszakában rejtőzködő prédára vadásztak.

Tudj meg többet a kutyád igényeiről a www.pedigree.hu oldalon!